Da Kjøttbasaren åpnet 1. juli 1877, var bygningen den eneste av sitt slag i Norge med 44 salgsboder og 27 kjellerboder. Her skulle torghandelen kontrolleres.

 

På 1800-tallet var salg av matvarer fra torget i Bergen et problem, både når det gjaldt ærlighet og renslighet. Torghandlerne hadde det med å fuske – de kunne selge utvannet melk og bedervet kjøtt. Kjøttbasaren, opprinnelig kalt Byens bazar og Torgbasaren, ble bygget for å kontrollere torghandelen og omsetningen av matvarer, med tanke på fusk og hygiene.

kjøttbasaren_fasade3.jpg
 

Nyromansk stil

Byens bazar ble tegnet av stadskonduktør og arkitekt Conrad Fredrik von der Lippe, og oppført 1874–1876. Steinen i sokkeletasjen er fra Sydneshaugen steinbrudd, og resten av bygget ble oppført i nyromansk stil i upusset tegl med granittsøyler i arkadene og med spir.

I 1895 ble navnet endret til «Kjødbazaren» da de fleste leietakerne var grossister i kjøttbransjen.

I årenes løp har også Fiskerimuseet, Bergen Offentlige Bibliotek, kirkevergen, Røde Kors, Politiklubben og Norsk Speiderforbund hatt sitt tilholdssted i bygningen.

Reddet i siste time

I 1965 ble Kjøttbasaren vedtatt revet, da LO ønsket seg tomten til et nytt Folkets Hus – et høyhus på ni etasjer med fagforeningskontorer. Men massive protester mot vedtaket førte til at bygningen i stedet ble fredet. Aksjonen var en av de første i sitt slag i Bergen, og flere av byens kulturpersonligheter engasjerte seg. Saken ble til og med anket inn for Kongen.

På 90-tallet ble det satt i gang et omfattende restaureringsarbeid, og i 1997 ble Kjøttbasaren gjenåpnet som ett av Bergens beste mathus. I dag huset Kjøttbasaren Starbucks, Bien Basar, Restaurant 1877, Egon og Biblioteket Bar.  

 
k-b1.jpg